Ribe sadrže hranljive sastojke, međutim riblje kašice zahtijevaju poseban oprez. Potrebno je pripremati isključivo ribu za koju ste sigurni da je potpuno sviježa ali i odabir vrste ribe i sama priprema zahtijevaju posebnu pažnju. Riblje meso je puno bjelančevina, vitamina i minerala. Ali, ukoliko je u porodici zabilježena alergija na bilo koju vrstu ribe, sačekaj te sa uvođenjem ove namjernice u bebinu ishranu bar do navršene prve godine. Nakon čišćenja ribe, potrebno ju je detaljno oprati pod mlazom hladne vode, a za uvođenje ribe u ishranu izaberi te one nježnijeg ukusa kao što su oslić, som ili pastrmka.
Potrebni sastojci:
- 1 krompir
- 1 šargarepa
- 100 g očišćenog soma ili oslića
Priprema:
1. Ribu očistite od kostiju, operite i zamotaj te u aluminijsku foliju ili papir za pečenje.
2. Pecite 20 minuta na 200°C.
3. Za to vrijeme šargarepu i krompir isjeckaj te na kocke jednake veličine i kuhaj te dok krompir ne omekša.
4. U zavisnosti od uzrasta bebe, namjernice usitni te i pomješaj te sa ribom. Kao i sve ostale namjernice koje ponudi te bebi, ribu nije potrebno soliti.
Nema komentara:
Objavi komentar